Verzorging van citrusplanten

De citrusplanten die in ons land te koop aangeboden worden zijn meestal geïmporteerd uit Italie of Spanje en staan in potten met zware, harde kleigrond. Deze kleigrond is in ons klimaat niet goed voor de planten. We geven de planten water en omdat deze kleigrond zeer langzaam opdroogd staan ze veel te lang nat, waar wortelrot weer het gevolg van kan zijn. Een citrusplant staat niet graag doorlopend nat! Indien nodig, een flinke watergift en vervolgens op laten drogen. Misschien wel twee tot drie weken géén water meer geven, afhankelijk van de weeromstandigheden.   

Citrus limon variegata (foto Ben Buijnsters).

Wat te doen met die lastige, harde kleigrond ?

Alle citrusplanten die bij ons binnen komen worden van nieuwe grond voorzien! We doen dit door de wortelkluit helemaal schoon te spoelen in water en vervolgens de plant op te potten in speciale citrusgrond. Vervolgens worden ze enkele dagen in de schaduw gezet en géén water gegeven zodat de eventueel beschadigde wortels kunnen opdrogen.

Citrus sinensis

Ziekten en ongedierte.

Ook een citrusplant kan last hebben van ziekten en ongedierte. Als een plant bleek/geel ziet, kan dit verschillende oorzaken hebben.

* De plant staat te nat of te droog.

*De plant heeft te weinig of te veel voeding. 

*De plant heeft last van ongedierte.

Controleer dus een plant op bovenstaande voorbeelden als ze er niet gezond uit ziet. Met een eenvoudige loep zijn blad-, schild-, wolluis en spintmijten goed te herkennen. Tegen luizen kan Admire gebruikt worden, tegen spintmijten is Massai een goed middel. Beide producten zijn in kleinverpakking verkrijgbaar bij tuincentra en LLTB.

Overwinteren.

Citrusplanten kunnen het beste vóór de eerste vorst naar binnen gehaald worden. Ze worden overwinterd bij een temperatuur van 5 - 8 graden celsius. In de winterperiode heel weinig gieten, doch niet laten uitdrogen en geen bemesting.

Citrus calamondin

Voorjaar.

Als in het voorjaar de temperatuur ook in het winterverblijf van de planten weer oploopt zullen de planten gaan groeien. De planten die aan een oppotbeurt toe zijn moeten nu worden geholpen. De planten gaan in een grotere pot met een aanvulling van speciale citruspotgrond en een toevoeging van organisch mest in korrelvorm. De tijd is weer aangebroken om voorzichtigaan water te gaan geven. Binnenkort zullen de planten u belonen met een prachtige bloei die weer een heerlijke geur verspreid.  Het is een lust voor het oog als de citrussen bloeien en tevens de rijpe vruchten van het voorgaande jaar nog dragen. Na de ijsheiligen, half mei, kunnen de planten naar het terras. Als de zon op dit moment erg sterk is, bescherm de planten dan tegen verbranding door ze enkele dagen in de schaduw te plaatsen. U kunt het zonlicht ook filteren door een stuk vitrage over de plant te leggen.

Heeft u vragen over de verzorging of aanschaf van citrusplanten?

Stuur een e-mail.